top of page

Andreea

Elevă în clasa a IX-a în anul È™colar 2022-2023, participantă la programul Erasmus+ într-o mobilitate de grup, de scurtă durată, realizată în FranÈ›a, la Loudun.

Opinie Andreea

Experiența mea Erasmus+

Am petrecut doar câteva zile la liceul din Loudon, dar s-au simÈ›i ca o lună, fiindcă am făcut È™i am învățat atât de multe lucruri, pe lângă prieteniile pe care mi le-am creat. 

Sunt recunoscătoare pentru această oportunitate unică È™i pentru oamenii minunaÈ›i pe care i-am întâlnit în timpul programului de schimb cultural, Erasmus+.

 

În această săptămână, am avut o experiență incredibilă în oraÈ™ul Loudon È™i în oraÈ™ul vecin Poitiers, în timpul programului meu de schimb cultural, Erasmus+ care a fost o experiență minunată È™i plină de aventură. Am avut ocazia să descopăr multe lucruri despre cultura È™i tradiÈ›iile franceze, dar È™i să mă bucur de o mâncare delicioasă È™i să cunosc oameni noi.

În cadrul programului, am avut ocazia să particip la multe activități interactive, organizate de liceul gazdă È™i am fost foarte impresionată de modul în care acestea au fost structurate. Toate evenimentele au fost planificate È™i anunÈ›ate cu mult timp înainte, iar informaÈ›iile despre acestea au fost furnizate într-un mod clar È™i concis. De asemenea, organizatorii au fost implicaÈ›i È™i bine pregătiÈ›i, asigurându-se că toată lumea este în siguranță È™i se simte confortabil.

Mâncarea a fost unul dintre aspectele mele preferate ale acestei experienÈ›e. Am încercat multe specialități locale, cum ar fi: cordon bleu, crème brûlée, les crepes È™i  croissante proaspete. În Loudon, cantina liceului a fost o adevărată surpriză, cu mâncare proaspăt gătită È™i servită cu o atitudine prietenoasă. În Poitiers, am fost impresionată de varietatea de restaurante È™i bistro-uri, cu meniuri pentru toate gusturile È™i bugetele.

În ceea ce priveÈ™te oraÈ™ele în sine, ambele au avut farmecul lor. Loudon, un oraÈ™ mic, cu străduÈ›e înguste È™i clădiri medievale impresionante. Poitiers, pe de altă parte, un oraÈ™ mai mare, cu o varietate de atracÈ›ii turistice pe care din păcate nu le-am vizitat din cauza timpului limitat. Ambele oraÈ™e sunt curate È™i bine întreÈ›inute, iar oamenii au fost foarte prietenoÈ™i È™i amabili.

Transportul a fost, de asemenea, foarte bun. Am avut acces la o reÈ›ea de trenuri bine dezvoltată, care ne-au făcut călătoriile între Paris-Poitiers-La Rochelle uÈ™oare È™i convenabile. De asemenea, autobuzele locale au fost punctuale È™i uÈ™or de utilizat.

Nu în ultimul rând, am fost impresionată de elevii È™i de personalul pe care l-am întâlnit în timpul programului meu de schimb cultural. ToÈ›i au fost foarte prietenoÈ™i È™i deschiÈ™i la a ne ajuta să ne simÈ›im confortabil È™i să ne bucurăm de experiență.

Am avut o experiență minunată în FranÈ›a. Am descoperit o nouă cultură, mi-am făcut prieteni noi, de altă naÈ›oinalitate, mi-am îmbogățit cunoÈ™tinÈ›ele despre incluziune, iar mâncarea a fost o experiență culinară incredibilă. Această săptămână mi-a plantat seminÈ›e de amintiri în grădina vieÈ›ii mele, iar cu timpul mă voi bucura de fructele lor dulci È™i pline de culoare.  Acest program mi-a demonstrat că pot înfrunta orice obstacol, că mă pot descurca singură, am înÈ›eles ce însemnă să fii singură printre străini È™i mi-am creat legături de prietenie, poate pe viață, cu colegii din proiect. Îmi va fi dor de rutină È™i de momentele petrecute alături de ,,Familia Erasmus+”. 

Recomand cu căldură acest ,,Program Erasmus+” tuturor celor care doresc să exploreze È™i să înveÈ›e lucruri cu adevărat interesante È™i provocatoare.

ÎMI VA FI DOR DE ACEASTÄ‚ SÄ‚PTÄ‚MÂNÄ‚!!!

Sper că voi avea ocazia să revin în FranÈ›a È™i să îmi revăd prietenii.

Ioana

Elevă în clasa a XI-a în anul È™colar 2022-2023, participantă la programul Erasmus+ într-o mobilitate de grup, de scurtă durată, realizată în Italia, la Barrafranca/Aidone.

Opinie Ioana 2023

Experiența mea Erasmus+

Cum as putea sa descriu ce s-a intamplat in fiecare zi, oamenii pe care i-am cunoscut, locurile pe care le-am vizitat daca eu am incuiat aceasta experienta intr-un loc ascuns din mintea mea? Si problema nu este ca am uitat (chiar stiu toate detaliile, pana si cele nesemnificative pentru altii), dar nu vreau sa imi amintesc si sa retraiesc experienta, pentru ca sunt sigura ca ma va cuprinde un val de nostalgie, un fel de depresie frumoasa. E ca si cum sunt pe plaja si ma arunc in valurile marii. Stiu ca undeva adanc o sa gasesc ingropata cea mai frumoasa experienta din viata mea, cu cele mai frumoase imagini, dar drumul e lung, intunecat si plin de framantari. 

De cand m-am intors acasa nu stiu in ce lume traiesc, nu sunt prezenta nici aici, nici acolo. Fac adesea comparatii intre obiceiurile noastre, casele de aici, magazinele noastre si tot ceea ce gaseam acolo. Caut in chipurile persoanelor de pe strada prietenii mei de acolo, oamenii care mi-au fost ca o familie pentru cel putin 9 zile. O parte dintre ei au venit in Romania pentru alte 4-5 zile, dar ce s-a intamplat cu cei care au ramas? Imi e foarte greu sa cred ca si-au continuat viata, dar si mai dificil imi e sa accept ca la ei totul a ramas asa cum era si poate nu toti au fost „dati peste cap” de „copiii din Romania”. 

De ce m-am simtit atat de bine cu adolescenti pe care ii stiam de doar cateva zile sau ore, de ce simteam ca pot sa am incredere in ei si de ce nu mi-a fost nicio secunda dor de oamenii care ma asteptau in Galati? Si nu numai cu elevii italieni ma simteam confortabil, ci si cu profesorii. Ne-au intampinat cu atata caldura si bucurie, chiar si cei care nu cunoasteau limba engleza, dar voiau sa ne cunosca pe noi. Ce m-a atras atat de mult la locul acela de am ramas prinsa in mrejele din Barrafranca si Aidone? Este vorba despre oameni sau a contat foarte mult si locul, clima, mancarea si obiceiurile? Sunt atat de multe intrebari si prea putine raspunsuri. Chiar si acum, dupa o saptamana de la despartire, nu pot sa ma intorc la viata pe care o traiam inainte. Totul se raporteaza la EI in sufletul si mintea mea.

Nu am gasit raspunsul la niciuna dintre intrebarile pe care mi le-am pus. Intr-adevar, nu am mai avut niciodata ocazia sa vizitez o alta tara, dar nu vreau sa cred ca asa mi se va intampla in orice loc strain ma voi duce. Vreau sa sper ca aceasta experienta chiar este una unica si inegalabila, ca oameni ca aceia nu voi ma gasi in niciun coltisor de pe acest Pamant. Asa sa ma simt dupa fiecare excursie in afara Romaniei? 

Da, m-am intors, dar numai fizic, numai cu trupul. Ma simt o alta persoana, insa. O persoana care si-a imbogatit cunostintele despre nenumarate domenii (culinar, istoric, social, limbi straine etc.), care poate spune ca a fost cu adevarat intr-o aventura a cunoasterii si, cel mai important, o persoana care si-a creat o familie in alta parte. Dar acest ultim aspect este unul bun? Cum poti sta departe de familia ta despre care simti ca nu cunosti indeajuns de multe lucruri si al carei program nu il cunosti, pentru ca toti membrii au la randul lor o alta familie, cea adevarata. O sa incerc sa explic pe parcursul jurnalului ca nu este vorba doar despre o mana de copiii, ci de elevi din toate clasele, din toti anii si de la toate profilurile din invatamant.

Ceea ce povestesc nu a avut nicidecum un impact negativ, deci nu pot spune ca deschid o rana. Dar deschid un cufar cu amintiri, amintiri dintre cele mai frumoase, care mi-e frica ca vor prinde aripi si vor zbura. De aceea nu vreau sa le retraiesc, pentru ca simt ca, daca le povestesc de prea multe ori, le voi uita.  Vreau sa le pastrez doar pentru mine, in niciun caz sa le pierd. La fel cum nu vreau sa pierd contactul cu oamenii de acolo, care ocupa nu un loc mic, ci un spatiu imens in inima mea.

Si le povestesc pentru voi, cititorilor, ca sa va presar putina curiozitate, sa sadesc in mintea voastra o samanta cu flori ale experientelor. Vreau sa traiti si voi ce am trait eu, sa va duceti intr-un proiect ERASMUS, sa va intoarceti si sa aveti exact aceleasi sentimente de nostalgie, sa stiu ca mai exista si altii ca mine. Ce m-a ajutat cel mai mult a fost faptul ca am gasit o persoana, Ignat Alecsandra, care s-a aruncat la fel de tare si cu la fel de multa incredere in „valurile din Sicilia” ca mine, iar acum suferim impreuna de dorul celor pe care i-am lasat acolo. Multumesc, Alecsandra, dar si tuturor celorlalti (care vor avea un rol important in povestea mea si al caror nume il veti afla mai tarziu) pentru ca mi-ati fost alaturi si pentru ca nu m-ati lasat sa trec singura prin acest sentiment nou pentru mine.

Alecsandra

Elevă în clasa a XI-a în anul È™colar 2022-2023, participantă la programul Erasmus+ într-o mobilitate de grup, de scurtă durată, realizată în Italia, la Barrafranca/Aidone.

Opinie Alecsandra

Experiența mea Erasmus+

ExperienÈ›a pe care am avut-o în Sicilia va rămâne în sufletul meu pentru tot restul vieÈ›ii mele. Pe lângă locurile minunate pe care le-am vizitat, pe lângă activitățile educative la care am luat parte È™i pe lângă ceea ce am realizat cât timp am stat acolo, cel mai important lucru pentru mine a fost interacÈ›iunea cu oamenii. 

În cele două săptămâni pe care le-am petrecut prinsă în proiectul Erasmus, am întâlnit oameni minunaÈ›i: colegii români cu care am împărtășit această aventură, cu precădere Ioana È™i Gabi, (È™i Flavius pe care-l cunoÈ™team deja) au devenit foarte apropiaÈ›i de inima mea È™i mă bucur să spun că îi consider È™i că È›in la ei ca la niÈ™te fraÈ›i. Le mulÈ›umesc că au luat parte cu mine la această “expediÈ›ie” deoarece fără ei nu ar fi fost la fel. Le mulÅ£umesc de asemenea doamnelor profesor RoÅŸca ÅŸi Crintea, ÅŸi doamnei profesor Ciobanu. Aceste minunate cadre didactice ne-au îndrumat ÅŸi ne-au ghidat paÅŸii pe tot parcursul călătoriei. Avioanele nu pot decola ÅŸi nu pot ajunge în siguranţă la destinaÅ£ie fără echipa din turnul de control.

 Familia mea gazdă, Bonincontro, a fost minunată È™i nu există cuvinte care să exprime iubirea È™i recunoÈ™tinÈ›a pe care le-o port. PărinÅ£ii mei adoptivi, Signor Sergio ÅŸi Signora Adriana m-au învăluit în iubirea lor, m-au făcut parte din familia lor. Giada a fost sora mai mare pe care nu am avut-o dar pe care mi-am dorit-o mereu, iar bunicii si unchii ei m-au primit ÅŸi ei cu braÅ£ele deschise în familia ÅŸi în inimile lor. Nu le voi putea mulÅ£umi niciodată pentru afecÅ£iunea ÅŸi bunătatea lor. 

Clasa 5A/S: Chety, Diletta, Federica, Luigi, Simon, Valerio, Rossana, Giulia, Filippo, Giusseppe, Ginevra È™i toÈ›i ceilalÈ›i m-au primit în colectivul lor, È™i mi-au oferit, mai presus decât oportunitatea de a le înÈ›elege mai îndeaproape cultura, prietenie È™i iubire necondiÈ›ionată. ToÈ›i aceÈ™ti oameni pe care i-am menÈ›ionat, È™i pe ceilalÈ›i, despre care am scris în jurnal, vor rămâne mereu cu mine È™i îi voi purta în inima mea, pentru tot ceea ce m-au învățat È™i mi-au oferit. 

Nu în ultimul rând, îi mulÅ£umesc surorii mele gemene, Flavia. Nu ar fi putut exista o parteneră mai bună pentru mine în acest proiect. De la primul mesaj pe care mi l-a trimis, cu câteva saptămâni înainte de a pleca spre Italia, în momentul în care a dispărut în spatele uÅŸilor aeroportului, ÅŸi până în ziua de azi, am simÅ£it ca oricare ar fi vibraÅ£ia după care sufletele noastre se ghidează prin univers, ale noastre se cunoÅŸteau deja, cu mult înainte de a ne fi vorbit vreodată. Ca doua viori care cântă pe scene ÅŸi în simfonii diferite, dar care sunt acordate în aceeaÅŸi gamă.

Între noi a existat o prăpastie lingvistică pe care am umplut-o cu afecÅ£iune, cu prietenie, cu iubire. ÎnÅ£elegerea noastră reciprocă a depăşit orice barieră pe care ne-ar fi putut-o crea limba. 

Îmi doresc cu ardoare ca distanÅ£a ÅŸi timpul sa nu erodeze ce am sădit noi. Åži totuÅŸi, sunt convinsă deja că orice se va întâmpla, melodiile noastre vor rămâne în acelaÅŸi ton.

Flaviei vreau să îi mulÅ£umesc pentru simplul fapt că există!

Sei sempre nel mio cuore!


 

Grazie!

​

FinanÈ›at de Uniunea Europeană. Punctele de vedere È™i opiniile exprimate aparÈ›in, însă, exclusiv autorului (autorilor) È™i nu reflectă neapărat punctele de vedere È™i opiniile Uniunii Europene sau ale AgenÈ›iei Executive Europene pentru EducaÈ›ie È™i Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană È™i nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

​

© 2022-2023 Colegiul NaÈ›ional „Costache Negri”, GalaÈ›i. Powered and secured by Wix

Contact:

Colegiul NaÈ›ional „Costache Negri”, GalaÈ›i

office@cncn.ro

Strada Brăilei nr. 135

Galați, Romania

Website:

www.cncn.ro

bottom of page